HeadShort.png

Η Ιστορία της Ο.Χ.Γ. και του Σ.Χ.Α.

Θεωρούμε αναγκαίο να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της Ορθοδόξου Χριστιανικής Γωνιάς και του Ιδρύματος. Ξεκινώντας θα αναφερθούμε στην Ιδρύτρια της Γωνιάς, τη Χρύσω Πέππα, η οποία εμπνεύστηκε τους στόχους του Σωματείου και  διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην υλοποίηση τους.

Χρ.Πέππα (1)

istoriko gonias1 560

Χρύσω Πέππα, μια σπουδαία προσωπικότητα, αριστούχος της φυσικομαθηματικής σχολής, με σπουδές ιατρικής, επιστημονικές εργασίες στο Παρίσι και το Βέλγιο και μετεκπαίδευση στο Λονδίνο στον κλάδο της βιοχημείας. Μια γυναίκα με ευρύτατο πεδίο γνώσεων, πολύπλευρη μόρφωση, ευφυή κι αποφασιστικό χαρακτήρα, πολλές ανησυχίες και πάνω από όλα, αγαθή προαίρεση και πίστη στο Θεό.

Η ίδια, μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, αποφασίζει να αλλάξει την πορεία της ζωής της, την επιστημονική κι επαγγελματική της καριέρα και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του θεού, τη διάδοση της διδασκαλίας Του και τη συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο. 

Αίθουσα Φίλων του Λαού

istoriko gonias3 560

Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου, η Χρύσω Πέππα αρχίζει ομιλίες στην αίθουσα της Εταιρίας φίλων του Λαού, στην Αρχαιολογική Εταιρία και στην αίθουσα της Νομικής Σχολής. Θα ακολουθήσουν τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.

Αντιλεπρικός σταθμός

istoriko gonias4 560

Η Χρύσω Πέππα με τους συνεργάτες της επισκέπτονται το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων και τη Σωτηρία σε μια εποχή που η φυματίωση κι η λέπρα αποτελούσαν δυο τρομερές μάστιγες. Εκείνη πρώτη, άγγιξε με αγάπη, στοργή κι ελπίδα τα ακρωτηριασμένα χέρια των ασθενών, εκείνη αφουγκράστηκε τον πόνο και τη θλίψη στάζοντας το βάλσαμο της παρηγορίας στις καρδιές τους. Με τις δικές της ενέργειες το 1946 έρχεται το φάρμακο της Νόσου του Χάνσεν στην Ελλάδα.

Όμως εκτός από τη θεραπεία του σώματος έπρεπε να θεραπεύσει την ασθένεια της προκατάληψης, πράγμα που κατόρθωσε με τη βοήθεια του Θεού και την ισχυρή της θέληση. Η Χρύσω Πέππα και οι συνεργάτες της ξεπέρασαν την προκατάληψη της ασθένειας και πλησίασαν τους ασθενείς, προσφέροντάς τους πνευματική και υλική βοήθεια, συμπαράσταση και αγάπη. Το έργο αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα στους αποθεραπευμένους πλέον συνανθρώπους μας.

Τζ.Κονταρίνη

istoriko_gonias5_560

Την εποχή εκείνη, στο μυαλό της Χρύσως Πέππα, ωρίμαζε η σκέψη να συστηθεί ένα μετασανατοριακό ίδρυμα για να στεγάσει, να περιθάλψει και να προστατέψει τις κοπέλες που έβγαιναν από το Σανατόριο και των οποίων το μέλλον διαγράφονταν εξαιρετικά δυσοίωνο. Έτσι, το 1945, αρχίζει, σε μικρή κλίμακα, η μετασανατοριακή περίθαλψη κοριτσιών.

Συστήνεται μετασανατοριακό ίδρυμα σε νοικιασμένο σπίτι στον Άλιμο, και αργότερα σε ένα δεύτερο στα Μελίσσια υπό την ευθύνη της Τζούλιας Κονταρίνη. Με τη χάρη του Θεού και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπευθύνων το έργο προχωράει με μεγάλη επιτυχία.

Σήμα ΟΧΓ

istoriko_gonias6_560

Το 1953 ιδρύεται επίσημα ως Σωματείο η Ορθόδοξος Χριστιανική Γωνιά, και ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές δωρεές, στις οποίες στηρίχθηκε, στηρίζεται και θα στηρίζεται το φιλανθρωπικό της έργο.

Θεμέλιος λίθος

istoriko_gonias7_560

Παρουσίαση σχεδίων

istoriko_gonias8_560

Σχέδια

istoriko_gonias9_560

Παριστάμενοι στην τελετή θεμελίωσης

istoriko_gonias10_560

Με δωρεά της Κατίγκως Πατέρα αγοράζεται οικόπεδο στα Μελίσσια και τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Σπιτιού του Κοριτσιού, από την τότε Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Λίνα Τσαλδάρη, για τη στέγαση του Μετασανατοριακού Ιδρύματος. Έτσι ,αρχίζει η κατασκευή του πρώτου, μικρού, ιδιόκτητου κτηρίου της ΟΧΓ.

Εικόνα από την κατασκευή

Ολοκληρωμένο κτήριο

Εγκαίνια

Δύο χρόνια αργότερα, με χρήματα που συγκεντρώνουν  οι ομογενείς στις ΗΠΑ μετά από προσπάθειες του Β.Βιτσαξή, ανιψιού της Χρ. Πέππα, ολοκληρώνεται το διώροφο κτήριο του Σπιτιού του Κοριτσιού.

Κτήριο

Μαθήτριες διαβάζουν

Εκπαίδευση πλεκτικής

Μαθήτριες στο πιάνο

Με την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και την υποχώρηση της φυματίωσης και των σχετικών κοινωνικών προβλημάτων, το ίδρυμα μετεξελίσσεται, μετά το 1957-58, από μετασανοτοριακό σε οικοτροφείο απόρων, ορφανών κοριτσιών και ονομάζεται πλέον «Σπίτι της Χριστιανικής Αγάπης». Τα κορίτσια βρίσκουν εδώ αγάπη και φροντίδα, διδάσκονται το λόγο του Θεού, μορφώνονται, μαθαίνουν κάποια τέχνη, σπουδάζουν και αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν στο στίβο της ζωής.

Γιαγιές (νοικιασμένο κτήριο)

Μερικά χρόνια αργότερα αρχίζει και η λειτουργία του «Σπιτιού της Τυφλής Γιαγιάς» σε νοικιασμένο οίκημα  κοντά στο κτήριο του «Σπιτιού της Χριστιανικής Αγάπης».

Νέα πτέρυγα

Το 1966, με εισφορές των μελών της ΟΧΓ, συγκεντρώνεται το απαραιτητο ποσό για την ανέγερση, δίπλα στο υφιστάμενο κτήριο, νέας πτέρυγας που θα φιλοξενήσει το «Σπίτι της τυφλής Γιαγιάς» η κατασκευή της οποίας τελειώνει σε ένα χρόνο.

Τρόφιμοι στην τραπεζαρία

Η Χριστιανική Αγάπη σκόρπισε φως και ζεστασιά στις καρδιές αυτών των γυναικών κάνοντάς τες να νιώθουν ασφάλεια και προστασία, ζώντας μέσα στο πνεύμα του Θεού.

Μαρία Παπαχρονοπούλου

Μετά το θάνατο της Τζούλιας Κονταρίνη, η οποία εργάστηκε ακάματα κι αφιέρωσε τη ζωή της στο έργο του Ιδρύματος, τη διεύθυνσή του αναλαμβάνει η Μαρία Παπαχρονοπούλου. Η Μαρία εργάστηκε με αμέριστη ανιδιοτέλεια κι αγάπη στο έργο του Θεού. Ήταν η ψυχή του Ιδρύματος, κι ανάλωσε εαυτόν στη διακονία του πλησίον μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της.

Σαλόνι

Κοιτώνας

Τραπεζαρία

Το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Γωνιάς αποτέλεσε και αποτελεί απόδειξη ότι η δύναμη της χριστιανικής πίστης, σε συνδυασμό με τη χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον,  επιτελούν ένα θαυμάσιο κοινωνικό έργο και δίνουν την ευκαιρία σε ευλαβείς και ενάρετους ανθρώπους να προσθέσουν σ’ αυτό τη δική τους προσφορά.

Παράσημο Χρ. Πέππα

Παράσημο Μ. Παπαχρονοπούλου

Η Χρύσω Πέππα και η Μαρία Παπαχρονοπούλου τιμήθηκαν από την πολιτεία για την κοινωνική τους προσφορά. Πιο σημαντικό ωστόσο και για τις δυο ήταν να δίνουν παρά να παίρνουν, να προσφέρουν απλόχερα με αγάπη Χριστού.

Το Φεβρουάριο του 1996, φεύγει για την αιώνια πατρίδα η Χρύσω Πέππα. αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο έργο κι ένα δυσαναπλήρωτο κενό για όλους μας. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 1997 φτερούγισε για να τη συναντήσει και η αγνή ριστιανική ψυχή της Μαρίας Παπαχρονοπούλου.

Ήδη από το 1984 η Χρύσω Πέπα οραματίστηκε την κατασκευή ενός νέου κτηρίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Αδελφότητας.

Θεμέλιος λίθος Νέο κτήριο (1)

Θεμέλιος λίθος Νέο κτήριο (2)

Θεμέλιος λίθος Νέο κτήριο (3)

Το 1986 με δωρεά των αδελφών Μεντόρου αγοράζεται το οικόπεδο στην οδό Οδ. Ανδρούτσου 5, με σκοπό την ανέγερση ενός σύγχρονου κτηρίου, το οποίο θα φιλοξενεί ηλικιωμένα άτομα προσφέροντάς τους περίθαλψη, αγάπη, φροντίδα και πνευματική τροφή.

Θεμέλια νέου κτηρίου

Το 1988 συντάσσονται τα σχέδια του κτηρίου, σύμφωνα με το όραμα της αείμνηστης Χρ .Πέππα, από το πνευματικό της τέκνο, τον κ. Φώτη Διαμάντη, πολιτικό μηχανικό και σημερινό πρόεδρο της ΟΧΓ.

Κατασκευή νέου κτηρίου (2)

Και το οίκημα αρχίζει να κτίζεται, με τη βοήθεια του Θεού, κάτω από τη δική του επίβλεψη και με τις δωρεές και εισφορές των μελών και συμπαραστατών της Αδελφότητας.

Κατασκευή νέου κτηρίου (3)

Το 1991 ολοκληρώνεται ο σκελετός του κτηρίου και το 1997 οι κατασκευαστικές εργασίες.

Νέο κτήριο

Το 2003 αγοράζεται, με δωρεά του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος, ο εξοπλισμός του κι αποφασίζεται η μεταφορά των περιθαλπομένων του Σπιτιού της Χριστιανικής Αγάπης στο νέο κτήριο, το οποίο σήμερα με τη χάρη του Θεού, εγκαινιάζεται επίσημα.

Χώροι νέου κτηρίου (1)

Χώροι νέου κτηρίου (2)

Χώροι νέου κτηρίου (3)

Το Σπίτι της Χριστιανικής Αγάπης, επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς της Ορθοδόξου Χριστιανικής Γωνιάς, χτίστηκε σε γερά θεμέλια, εξακολουθεί ωστόσο να έχει ανάγκη την υλική και πνευματική συμπαράσταση όλων.

Θα λειτουργήσει ως μία σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και σύμφωνα με τις παρακαταθήκες της αείμνηστης Χρύσως Πέππα, της οποίας το όνομα φέρει το νέο κτίριο, επιθυμία και στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας και της Διοίκησης του Ιδρύματος είναι το κοινωνικό έργο να συμπληρωθεί και να αναδειχθεί με ανάλογο πνευματικό έργο.

Πόρτα νέου κτηρίου

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ θα προσπαθήσει, με τη βοήθεια του Θεού, να γίνει ένα Ορθόδοξο, Χριστιανικό, πνευματικό κέντρο, οργανώνοντας ομιλίες, διαλέξεις και ποικίλες εκδηλώσεις για τις περιθαλπόμενες, τα μέλη, τους φίλους και τους συμπαραστάτες της Αδελφότητάς μας.

Pin It