HeadShort.png

Σκοπός και αρχές λειτουργίας

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ λειτουργεί ως μία σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων κυριών, πολλές εκ των οποίων είναι άπορες ή διαθέτουν ελάχιστους πόρους. Ορισμένες από τις περιθαλπόμενες είναι τυφλές.

Βασική αρχή λειτουργίας του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι η μη κερδοσκοπική παροχή των υπηρεσιών του σε ηλικιωμένες γυναίκες, και ως εκ τούτου τα κριτήρια επιλογής των περιθαλπομένων είναι αμιγώς φιλανθρωπικά και κοινωνικά. Προτιμώνται γυναίκες άπορες και χωρίς στενό οικογενειακό περιβάλλον. Ωστόσο, το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ δεν αποτελεί νοσηλευτική μονάδα, και επομένως οι περιθαλπόμενες θα πρέπει, κατά την εισαγωγή τους, να μην πάσχουν από σοβαρά οργανικά και ψυχικά νοσήματα.

Με άξονα την ανιδιοτελή και ανυπόκριτη χριστιανική αγάπη, όπως μας παραδόθηκε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ δεν κάνει ουδεμία διάκριση μεταξύ των περιθαλπομένων. Όσες εξ αυτών δύνανται και επιθυμούν να καταβάλουν, ως δωρεά, μέρος των εισοδημάτων τους για την στήριξη της λειτουργίας του,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφασή τους αυτή δεν τους παρέχει κανένα πρόσθετο δικαίωμα, αλλά αποτελεί συμβολή σε ένα έργο, του οποίου αποκλειστικοί πόροι είναι προσφορές και δωρεές των μελών και φίλων της Αδελφότητας.

Ιστορικό

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ήταν έμπνευση της αείμνηστης Χρύσως Πέππα, ιδρύτριας και πνευματικής μητέρας της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ.

Η κατασκευή του άρχισε πριν από αρκετά χρόνια και ολοκληρώθηκε, με τη χάρη του Κυρίου, και τις ανιδιοτελείς προσφορές και δωρεές των μελών και φίλων της Αδελφότητας καθώς και με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος».

Η λειτουργία του άρχισε τη δεκαετία του ’50, στο πλαίσιο του αγώνα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Γωνιάς κατά της κοινωνικής προκατάληψης της εποχής προς τους αποθεραπευμένους φυματικούς, παρέχοντας προς αποθεραπευμένες κοπέλες στέγη, τροφή, και κυρίως αγάπη, στοργή και προστασία.

Σύντομα, και παράλληλα με το «Σπίτι του Κοριτσιού», ιδρύθηκε και λειτούργησε το «Σπίτι της Γιαγιάς», το οποίο αρχικά περιέθαλψε άπορες και τυφλές ηλικιωμένες γυναίκες. Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 τα δύο ανωτέρω ιδρύματα συστεγάστηκαν και λειτούργησαν πλέον υπό την ενιαία επωνυμία «ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ».

Διαθέσιμη υποδομή και παροχές

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ λειτουργεί σε νεόδμητο κτήριο .... τετραγωνικών μέτρων και έλαβε την .... επίσημη άδεια λειτουργίας από τη Νομαρχία Αττικής, ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το κτήριο διαθέτει 10 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια (το κάθε ένα με το δικό του μπάνιο) και 2 χώρους νοσηλείας με 3 κλίνες ο καθένας καθώς και μπάνιο ειδικών προδιαγραφών.  Στον 3ο όροφο του κτηρίου υπάρχει τραπεζαρία και σαλόνι - χώρος εκδηλώσεων, καθώς επίσης και όλοι οι απαραίτητοι, κατά το νόμο, βοηθητικοί και άλλοι χώροι υπηρεσίας.

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι στελεχωμένο με μόνιμο διοικητικό (διευθύνουσα και 2 υπάλληλοι γραφείου), νοσηλευτικό (νοσηλεύτριες και θεραπαινίδες) και βοηθητικό (μαγείρισσα, τραπεζοκόμοι - καθαρίστριες) προσωπικό, το οποίο φροντίζει σε 24-ωρη βάση και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την άνετη και ασφαλή διαβίωση των περιθαλπομένων. Με το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ συνεργάζεται σε μόνιμη βάση ιατρός παθολόγος, ο ποίος επισκέπτεται καθημερινά και εξετάζει τις περιθαλπόμενες.

Στις περιθαλπόμενες, εκτός από διαμονή, διατροφή, φροντίδα, και ιατρική περίθαλψη παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (με αξιοποίηση προφανώς της κρατικής ασφάλισης της κάθε μίας). Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, σε συνεννόηση με τους συγγενείς, εφ’ όσον υπάρχουν και είναι διατεθειμένοι, αναλαμβάνει τη μεταφορά των ασθενών περιθαλπομένων σε δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις παρακαταθήκες της αείμνηστης Χρύσως Πέππα, φιλοδοξία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας και της Διοίκησης του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι το προσφερόμενο κοινωνικό έργο να συμπληρώνεται και να αναδεικνύεται με ανάλογο πνευματικό έργο.

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, σε στενή συνεργασία με τον τοπικό ενοριακό ναό, φροντίζει για τον εκκλησιασμό των περιθαλπομένων και τη συμμετοχή τους στα μυστήρια της Εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί, με τη βοήθεια του Θεού, να γίνει ένα Ορθόδοξο, Χριστιανικό, πνευματικό κέντρο, οργανώνοντας ομιλίες, διαλέξεις και ποικίλες εκδηλώσεις για τις περιθαλπόμενες, τα μέλη, του φίλους και τους συμπαραστάτες της Αδελφότητας, των οποίων την υλική και πνευματική συμπαράσταση έχει και θα έχει πάντοτε ανάγκη.

Διοίκηση και λειτουργία

Την ευθύνη της λειτουργίας του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ, ενώ τη διοίκησή του σε καθημερινή βάση έχει αναλάβει, ως διευθύνουσα, η κα Γεωργία Τσολιά.

Για την εισαγωγή στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ απαιτείται η υποβολή αίτησης με τα σχετικά δικαιολογητικά και η απόφαση λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας. Για τα όποια αιτήματα, προβλήματα και ανάγκες των περιθαλπομένων και των συγγενών τους υπεύθυνη είναι η διευθύνουσα, η οποία και επιλαμβάνεται την επίλυσή τους, μαζί με το προσωπικό.

Αποκλειστικοί πόροι για την λειτουργία και τη συντήρηση του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι οι δωρεές και προσφορές των μελών, φίλων και συμπαραστατών του έργου της Αδελφότητας, περιλαμβανομένων και ορισμένων από τις περιθαλπόμενες. Το έργο αυτό στηρίζουν επίσης επώνυμοι και ανώνυμοι δωρητές, οι οποίοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσφέρουν τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά ή εθελοντική εργασία. Το ίδιο σημαντική ωστόσο είναι η συμβολή της Ομάδας Επισκέψεως των μελών της ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ και των συμπαραστατών του έργου του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, οι οποίοι συχνά επισκέπτονται και συμπαρίστανται στις περιθαλπόμενες.

Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ έχει καθιερωθεί πλέον ως πρότυπο λόγω των υψηλών προδιαγραφών λειτουργίας του, οι οποίες δεν επιβάλλονται από τις όποιες επιταγές της νομοθεσίας ή την επιδίωξη του εμπορικού κέρδους, αλλά από τη θέληση να προσφέρει αγάπη, φροντίδα και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

 

Pin It