HeadShort.png

Πλύνατε σωστά τα χέρια σας;

 

Το πλύσιμο των χεριών είναι από τις πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες. Όμως, αν γίνεται με λάθος τρόπο, είναι πιθανό κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε πρόβλημα είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους.

Το πλύσιμο των χεριών είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε σε ένα παιδί. Είναι από τις δραστηριότητες που επαναλαμβάνουμε πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Μικροβιολογίας, σύμφωνα με τα οποία, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανθρώπων (περίπου ένας στους τρεις) δεν πλένουν τα χέρια τους μεχά το πέρασμα τους από δημόσιους χώρους. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, λένε οι ειδικοί, είναι αρκετά μεγάλος και θα μπορούσαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μεταδώσουν μικρόβια σε πολύ περισσότερους. Και αν θεωρούμε δεδομένο ότι ξέρουμε πότε και πόσες φορές πρέπει να πλένουμε χα χέρια μας, γνωρίζουμε να τα πλένουμε σωστά;

Στην ταινία «Καλύτερα δεν γίνεται», ο Τζακ Νίκολσον φορούσε γάντια για να πιάνει το σκύλο και πέταγε τα σαπούνια αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών του! 

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Το σωστό πλύσιμο των χεριών αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπιο» πολλών ασθενειών, γι' αυτό και οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς το πόσο σημαντική είναι αυτή η καθημερινή δραστηριότητα μας. Αν και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλοί ιοί, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί εξουδετερώνονται με τις τακτικές πλύαεις, αφού τα χέρια μας είναι το μέαο μετάδοαής τους από άτομο σε άτομο, αλλά και το μέσο που τους εισάγει στον οργανισμό μας μέσα από το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια. Η ηπατίτιδα Α, η βακτηριδιακή δυσεντερία, το κολοβακτηρίδιο Ε.ςοίϊ, το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι, ενδεικτικά, μερικά μόνο παραδείγματα παθήσεων που μεταδίδονται με τη βοήθεια των χεριών μας.

ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΣ;

Όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, οι αρμόδιες υππρεαίες και οργανισμοί υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν εκδώσει έναν οδηγό για το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει τέσσερα πολύ απλά βήματα:

  1. Βρέξτε τα χέρια σας με ζεστό νερό.
  2. Απλώστε το σαπούνι και τρίψτε τα χέρια σας τουλάχιστον για 10". Τρίψτε τα με δύναμη μπροστά και πίσω και μην ξεχάσετε τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και φυσικά κάτω από τα νύχια. Μη βκιοτείτε να ξεβγάλετε τον αφρό από τα χέρια σας, καθώς η σαπουνάδα «κλείνει» στις φουσκάλες της χα μικρόβια και τη βρομιά, και έτσι γίνεται ευκολότερη η απομάκρυνση τους όταν ξεπλυθείτε.
  3. Ξεπλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και προσέξτε το νερό να τρέχει μέσα στο νιπτήρα και όχι προς τους αγκώνες οας.
  4. Στεγνώστε τα χέρια με καθαρή πετσέτα.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

Αν χρησιμοποιείτε κλασικό σαπούνι σε μπάρα, καλό είναι να το φυλάσσετε σε ειδική θήκη όπου θα στραγγίζει, και την οποία θα καθαρίζετε όταν βάζετε καινούργιο σαπούνι.

Αν χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι, καλό είναι να αδειάζετε τελείως τη φιάλη ΐΐου το περιέχει, και να την ξαναγεμίζετε αφού ττρώτα την έχετε ξεπλύνει. Στο φαρμακείο θα βρείτε ειδικά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση. Παρ΄ όλα αυτά, για την καθημερινή απλή χρήση, το απλό σαπούνι παρέχει την απαιτούμενη προστασία.

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ;

Όπως σε καθετί, έτσι και στην περίπτωση της καθαριότητας των χεριών, πρέπει να μας διακρίνει το μέτρο. Η μανία ορισμένων να πλένονται κάθε πέντε λεπτά και να χρησιμοποιούν κάθε απολυμαντικό που κυκλοφορεί στην αγορά (ειδικά σαπούνια, οινόπνευμα), δεν έχει καμία χρησιμότητα. Τα χέρια μας, αλλά και κάθε σημείο του σώματος μας, διαθέτουν μια φυσιολογική χλωρίδα που δρα προστατευτικά. Το συνεχές πλύσιμο, λοιπόν, εκτός από τα μικρόβια, καταστρέφει και τη χλωρίδα αυτή και επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων μικροβίων, πιο επικίνδυνων. ΑΝ     ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ    ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ...

Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους με οινόπνευμα, ακόμα και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους. Το οινόπνευμα είναι ένας καλός τρόπος προστασίας, σε έκτακτες όμως καταστάσεις, όταν δεν υπάρχει κοινό σαπούνι. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα των χεριών.

 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ

Pin It