HeadShort.png

Δίψα για ζωή

 

Η δίψα είναι άμεση ανάγκη του ανθρώπου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, όταν το θερμόμετρο πολλές φορές ξεπερνά τους 35 και 40 βαθμούς Κελσίου.

Από τίποτε άλλο δεν έχει ανάγκη περισσότερο ο οργανισμός του ανθρώπου εκείνες τις θερμές ημέρες και ώρες παρά από καθαρό δροσερό νερό.

Οι διάφορες εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών διαφημίζουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας το σύνθημα «δίψα για ζωή» και παρακινούν τους ανθρώπους να σβήνουν τη φλόγα της σωματικής δίψας με αυτά και να δίνουν ζωή στον ταλαιπωρημένο από τον καύσωνα του καλοκαιριού οργανισμό τους.

Εάν όμως υπάρχει έντονη σωματική δίψα, υπάρχει και άλλη δίψα.

Δίψα για ζωή αιώνια.

Και αυτή η δίψα για ζωή αιώνια είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Πλάσθηκε ο άνθρωπος για να ζει.

Γι’ αυτό προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή του σ’ αυτό τον κόσμο.

Εξευρίσκει τρόπους και μέσα που του δίνουν ζωντάνια, τον αναζωογονούν, τον ζωηρεύουν, έστω και αν το σώμα του γηράσκει και οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν.

Δεν μπορεί να συμβιβασθεί με τη γήρανση και το θάνατο.

Και έχει άσβεστη την επιθυμία, σφοδρό τον πόθο για συνέχιση της ζωής του και μετά την έξοδό του από τον παρόντα κόσμο.

Την ικανοποίηση αυτής της άσβεστης δίψας για αιώνια ζωή την προσφέρει μόνο ο Θεάνθρωπος Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

«Εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω», φωνάζει προς όλους.

Εάν κανείς αισθάνεται πόθο και δίψα όχι για αγαθά υλικά και φθαρτά αλλά για την εσωτερική γαλήνη και τη μακαριότητα της θείας ζωής, ας έρχεται σ’ Εμένα με πίστη και ας πίνει ελεύθερα.

Κοντά μου θα ξεδιψάσει, θα ικανοποιηθούν όλοι οι ευγενείς πόθοι του και θα βρει ανάπαυση η ψυχή του (Ιω. ζ’ 37).

Κοντά μου όποιος με ακολουθεί, δεν θα διψάσει πνευματικώς ποτέ.

Το νερό που θα του δώσω, θα μεταβληθεί μέσα του σε πηγή που δεν θα στερεύει, αλλά θα αναβλύζει και θα πηδά και θα τρέχει πάντοτε, για να του μεταγγίζει ζωή αιώνια (Ιω. δ’ 14).

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, που προσέβαλε την ανθρώπινη φύση.

Έγινε άνθρωπος όμοιος με εμάς.

Στο πρόσωπο του σαρκωθέντος Υιού και Λόγου του Θεού έχουμε τη φανέρωση του Θεού, που είναι ζωοποιός και πηγή της ζωής.
Ήρθε στον κόσμο για να μεταδώσει ζωή στο ποίμνιό Του, στα μέλη της Εκκλησίας Του.

«Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιω. ι’ [10] 10).

Ήρθε για να δώσει ζωή στους πιστούς. Να δικαιωθούν, να αγιασθούν και να δοξασθούν. Να έχουν άφθονη τη Χάρι Του.

Τώρα πλέον γνωρίζουμε τη σωστή απάντηση στις πολλές και κάποτε ανεύθυνες προτάσεις για σβήσιμο της μεγάλης πνευματικής δίψας που έχουμε για ζωή.

Η σωματική δίψα για να κατασιγάσει έχει ανάγκη όχι από μολυσμένα λασπόνερα, αλλά από δροσερό και γάργαρο καθαρό νερό ή άλλα υγιεινά αναψυκτικά, που προσφέρονται γι’ αυτές τις θερμές ώρες της ζέστης και του καύσωνα.

Και η δίψα για ζωή αιώνια ικανοποιείται μόνο από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Δεν μπορεί να ξεδιψάσει ο άνθρωπος από «λασπόνερα», από τις διάφορες δηλαδή ιδεολογίες και φιλοσοφίες, έστω και εάν κάποιες από αυτές υπόσχονται ότι θα λύσουν όλα τα κοινωνικά προβλήματα και θα ικανοποιήσουν τις αναζητήσεις του ανθρώπου.

Την αληθινή, πραγματική ζωή μεταδίδει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στους πιστούς Του μέσα στην Εκκλησία Του με τα ιερά Μυστήρια, με τη Διδασκαλία Του, με όλη τη ζωή της.

Για τη σωματική δίψα ο καθένας μας εφευρίσκει τρόπους και μέσα για να την σβήσει. Είναι ανάγκη και την πνευματική μας δίψα να ικανοποιούμε.

Και μαζί με τον Ψαλμωδό να επαναλαμβάνουμε: «Εδίψησεν η ψυχή μου προς τον Θεόν τον ισχυρόν τον ζώντα. πότε ήξω και οφθήσομαι τω προσώπω του Θεού;» (Ψαλ. μα’ [41] 3-4).

Με δίψα και επιθυμία ισχυρή πόθησε η ψυχή μου τον Θεό, που δεν είναι νεκρός, όπως τα είδωλα, αλλά είναι ισχυρός και δυνατός και πηγή που ξεδιψά και χορταίνει και μεταδίδει ζωή στην ψυχή μου.

Πότε θα αξιωθώ να βρεθώ στο Ναό και να παρουσιασθώ ενώπιον του Θεού και να λάβω μέρος στη λατρεία Του;

Να διψούμε τον θείο Του λόγο, να διψούμε τη θεία Λατρεία, τη συμμετοχή μας στο ζωοπάροχο Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Να διψούμε την επικοινωνία μας με τον άγιο Θεό στην καθημερινή μας προσευχή.

Αυτά είναι το καθαρό, γάργαρο νερό για να ικανοποιήσουμε την πνευματική μας δίψα. Για να χαιρόμαστε τη ζωή μας και να πορευόμαστε προς την άπειρη χαρά της ζωής που δεν έχει τέλος, την άπειρη Βασιλεία του Θεού.

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
15 Ιουνίου 2017 – Τεύχος 2157

Οι θλίψεις και οι στενοχώριες θανατώνουν τα πάθη. Η ανάπαυση τα τρέφει!



Ὁ διάβολος ἀφοῦ μᾶς πείσει νά καταργήσουμε,
α) τήν ἀδιάλειπτη καρδιακή προσευχή, καί
β) τόν κανόνα, πού μᾶς ἔχει βάλει ὁ πνευματικός μας, μᾶς ρίχνει ἀπό τό κακό στό χειρότερο!

142. Ἡ γενναιότητα τῆς καρδιᾶς ἀποκτᾶται ἀπό τήν πολλή πίστη στό Θεό καί ἡ πίστη ἀπό τήν ταπεινή καρδιά!

143. Ὁ δειλός ἄνθρωπος νοσεῖ:
α) ἀπό τή φιλοσωματία, καί
β) ἀπό τήν ὀλιγοπιστία. Ὅποιος νικάει αὐτά τά δύο, ἀληθινά πιστεύει στό Θεό!

144. Ἡ παρρησία πρός τό Θεό ἀποκτᾶται ἀπό τήν καλή συνείδηση καί τά ἔργα τῆς ἀρετῆς!

145. Τό νά σιωπᾶς πάντοτε γίνεται ἤ γιά τή δόξα τῶν ἀνθρώπων ἤ ἀπό τό ζῆλο τῆς ἀρετῆς ἤ ἀπό τό ὅτι ἔχεις κάποια Θεία ἐργασία στήν καρδά σου!

146. Ὁ Θεός καί οἱ ἄγγελοι χαίρουν στίς θλίψεις καί στενοχώριες μας, ὁ δέ διάβολος στίς ἀναπαύσεις μας. Καταφρονοῦμε τό Θεό, ὅταν καταφρονοῦμε τίς θλίψεις καί στενοχώριες, διότι αὐτές εἶναι οἱ αιτίες τῆς ἀρετῆς!

147. Οἱ θλίψεις καί στενοχώριες θανατώνουν τά πάθη. Ἡ ἀνάπαυση τά τρέφει!

148. Τρέφεται μέ μέλι ὁ Χριστιανός, πού ἀσχολεῖται μέρα καί νύχτα μέ τή μελέτη τῶν Θείων Γραφῶν καί μέ προσευχές!

149. Ὅποιος ἐπιμένει στίς προσευχές ἀγρυπνώντας, ἐργάζεται ἔργο ἀγγέλων καί ἀξιώνεται παρά Θεοῦ μεγάλων χαρισμάτων!

150. Θά ἤσουν πάντοτε στίς ἀγκάλες τοῦ γλυκύτατου Ἰησοῦ μας, ἄν ἔκαμνες ἡ ἐργασία τῆς μέρας νά εἶναι σύμφωνη μέ τήν ἐργασία τῆς νύχτας. Μή σκορπίζεις τή μέρα ὅ,τι μέ πολύ κόπο συνάζεις μέ τίς προσευχές τή νύχτα!

http://agiameteora.net/

Μια υπέροχη ιστορία για τη γαλήνη

 


"Ποιος καλός άνεμος σε φέρνει εδώ; "ρώτησε ο σοφός ερημίτης τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει.


"Εγώ θέλω γαλήνη" απάντησε μελαγχολικά εκείνος. Ο ερημίτης πήρε ένα ξύλο κι έγραψε στο χώμα :

Εγώ θέλω γαλήνη...



"Κοίταξε τώρα πόσο απλό είναι", είπε στον οδοιπόρο και διέγραψε με μια κίνηση το «Εγώ».

"Σβήνεις πρώτα το "εγώ". Είναι αδύνατον να βρει γαλήνη αυτός που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νομίζει πως μπορεί να την βρει μόνος του, μακριά από τον Θεό.

Το εγώ πάντα θα νιώθει ότι απειλείται από όλους γύρω του κι έτσι πάντα θα φοβάται.Θα μετατρέπεται σε εγωισμός για να επικρατεί, και θα διώχνει τον Θεό και την γαλήνη Του."


Με μια δεύτερη κίνηση διέγραψε το «θέλω».

"Πρέπει να σβήσεις τη λέξη "θέλω". Το θέλω δηλώνει επιθυμία, ανάγκη και προσκόλληση.

Όταν τρέχεις πίσω από τις μάταιες επιθυμίες σου, ποτέ δεν θα βρεις χρόνο να γαληνέψεις και να γίνεις ευτυχισμένος.

Είναι η γνωστή «επίδραση του κουνουπιού».


Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν δέκα κουνούπια κι εσύ σκοτώσεις τα εννιά, το δέκατο κουνούπι δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς.

Έτσι είναι και οι επιθυμίες. Όσες και να ικανοποιήσεις πάντα θα υπάρχει κάποια που δε θα σε αφήνει να κοιμηθείς."


Ο οδοιπόρος τότε κοιταξε τις διαγραμμένες λέξεις στο χώμα και λένε πως τότε βίωσε την πρώτη του αφύπνιση.


Είχαν σβηστεί το «Εγώ» και το «θέλω» και είχε μείνει η ... Γαλήνη...



http://www.agioritikovima.gr/

Αντιμετώπιση της μη σωστής συμπεριφοράς του πλησίον [Γερόντισσα Φιλοθέη]

 

Μία κυρία έστειλε σημείωμα που λέει τα εξής: «Συμβαίνει κάποιες φορές να υπάρχουν στο περιβάλλον μας πρόσωπα τα οποία είτε μας αδικούν είτε δεν μας φέρονται σωστά είτε μας κατηγορούν άδικα, επειδή πήραν στραβά κάτι που είπαμε ή πράξαμε κτλ. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που εμείς δεν έχουμε δώσει κάποια αφορμή γι’ αυτό. Και όσο τίμια και ειλικρινά κι αν εξετάσουμε τον εαυτό μας, βρίσκουμε ότι δεν έχουμε φταίξει. Και όσο κι αν προσπαθούμε να δούμε την κατάσταση αυτή ως πειρασμό που επιτρέπει ο Θεός για τη δική μας πνευματική πρόοδο, όσο κι αν δείξουμε υπομονή και ανεκτικότητα, τόσο ο άλλος αποθρασύνεται και γίνεται χειρότερος απέναντί μας. Και καμιά φορά όσο εμείς δεν αντιδρούμε, όπως θα αντιδρούσε ένας κοσμικός άνθρωπος, φτάνει στο σημείο να μην καταλαβαίνει ότι κάνει κάτι κακό. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, ιδίως όταν τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στο κοντινό μας περιβάλλον και αναγκαστικά ερχόμαστε συχνά σε επαφή;»

Αυτά τα θέματα λίγο πολύ όλους μας απασχολούν και όλοι έχουμε αυτά τα ερωτηματικά. Και το πρώτο που θα είχα να πω όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ή, μάλλον, το πρώτο που θα έλεγε ο Πάτερ (Συμεών) είναι ότι, όλα να τα βλέπουμε μέσα στην οικονομία του Θεού, μέσα στην πρόνοια του Θεού· τίποτε δεν συμβαίνει έξω από την οικονομία του Θεού. Ξέρει ο Θεός πολύ καλά με ποια πρόσωπα μας φέρνει σε επαφή να συνεργαστούμε, και ξέρει ο Θεός πολύ καλά γιατί προκύπτουν όλες αυτές οι δυσκολίες.

Αν δεν τα δούμε μέσα από αυτό το πρίσμα και μέσα από αυτή την πραγματικότητα, θα μένουμε συνέχεια με κάποια απορία μέσα μας, θα μένουμε με το «γιατί» και το «πώς» και δεν θα λύνουμε ποτέ το πρόβλημα. Άλλωστε, νομίζω ότι αυτή είναι και η τακτική, αυτή είναι η πεπατημένη χριστιανική οδός. Μην ξεχνάμε ότι στην Καινή Διαθήκη λέει: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε» (Ιω. 16:33) και «δια πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» (Πραξ. 14:22). Τι σημαίνει αυτό;

Είπαμε και άλλη φορά, νομίζω, ότι προσπαθούμε να ταυτίσουμε τη χριστιανική μας ζωή με την καλοπέραση, με την άνεσή μας, πράγμα που δεν είδαμε να γίνεται πουθενά στην Εκκλησία. Και ο Χριστός μας και όλοι οι άγιοι και οι μάρτυρες, όλοι πέρασαν «δια της στενής και τεθλιμμένης οδού». Κανένας δεν σώθηκε με την άνεση και την καλοπέραση.

Επομένως, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στη ζωή μας που όντως μας δυσκολεύουν, που όντως μας δημιουργούν πρόβλημα, που όντως δυσχεραίνουν τη ζωή μας, και το πρώτο που θα κάνουμε είναι να διερωτηθούμε: «Γιατί όλα αυτά;», όχι όμως με την έννοια να βγάλουμε συμπέρασμα από μόνοι μας και να δώσουμε την απάντηση.

Αλλά αμέσως να σκεφθούμε: «Ξέρει ο Θεός». Όλα αυτά δεν συμβαίνουν, δεν γίνονται ερήμην του Θεού, δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού· άρα κάτι θέλει να μας διδάξει, κάτι θέλει να προσδώσει στην πνευματική μας διάσταση, στη δική μας πνευματική ζωή. Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε ότι όντως συμβαίνει να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ερεθίζονται από την ευγένειά μας, από την καλή μας πρόθεση, από την καλή συμπεριφορά, αν θέλετε· υπάρχει και αυτό. Άλλωστε, «πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην διωχθήσονται» (Β’ Τιμ. 3:12).

Μην περιμένουμε δηλαδή ούτε αναγνώριση ούτε ανταπόδοση από οποιουσδήποτε συνεργάτες μας. Αυτό είναι γεγονός και είναι γνωστό, και να μην απορούμε, «γιατί και πώς μας συμπεριφέρονται έτσι».

Όμως εγώ θα έλεγα, παίρνοντας αφορμή πάλι από όσα συζητάμε σε όλες τις συνάξεις και από όλη τη διδαχή του Πατρός, σε όλα αυτά τα ερωτηματικά και σε όλες αυτές τις απορίες μας, μήπως χρειάζεται να βάλουμε και εμείς ένα «μήπως». Δηλαδή, ενώ φαίνεται ότι ναι, μπορεί, όπως είπαμε, κάποιοι όντως να είναι άνθρωποι που δεν έχουν αυτή τη δεκτικότητα, δεν είναι δηλαδή ανοιχτοί να δεχτούν τη δική μας καλή πρόθεση, συμπεριφορά κτλ., από την άλλη πλευρά όμως, λίγο να διερωτηθούμε μήπως και εμείς με τη στάση μας κάπου τους προκαλούμε, μήπως δεν είμαστε όπως μας θέλει ο Θεός και μήπως βρίσκει κάτι που τον προκαλεί και ο συνεργάτης μας ή ο συγγενής μας σ’ εμάς.

Κάπου δηλαδή πρέπει να δούμε το θέμα πιο σοβαρά, πιο βαθιά· άλλωστε μας συμφέρει πνευματικά και να μας αδικήσουν ακόμη. Και την αλήθεια να έχουμε και όντως να μη φταίμε, ας αφήσουμε λίγο τα πράγματα να τα δει ο Θεός καλύτερα. Και ας μας χρωστάει ο Θεός κάτι και στην άλλη ζωή εν ώρα κρίσεως. Αν εδώ προσπαθήσουμε όλα να τα εξερευνήσουμε και να τακτοποιήσουμε όλα όσα μας χρωστούν – να μας αποδοθεί το δίκαιο δηλαδή – ο Χριστός δεν θα έχει να μας δώσει τίποτε στην άλλη ζωή.

Δεν πειράζει· ας μας αδίκησαν, ας παραφέρθηκαν απέναντί μας· να μη ζητάμε αναγνώριση ούτε ανταπόδοση. Δεν είναι στάση χριστιανική το «ένα σου και ένα μου». Αυτά τα κάνουν οι κοσμικοί.

Να μη δείξουμε λοιπόν αδυναμία σ’ αυτές τις περιπτώσεις που μπορεί όντως να μη φταίμε σε τίποτε. Και αν ο άλλος είναι ο καημένος έτσι από τη φύση του, γκρινιάρης, απαιτητικός, δύσκολος άνθρωπος, που μας παρεξηγεί εύκολα, που τα παίρνει αντίστροφα από ό,τι τα λέμε εμείς, και όντως δημιουργεί πρόβλημα στη ζωή μας, αν εμείς δείξουμε αδυναμία και τα πάρουμε αυτά πολύ τοις μετρητοίς και αρχίσουν μέσα μας να μας πειράζουν, να μας ερεθίζουν, να μας προβληματίζουν αρνητικά, τότε χωρίς να το καταλάβουμε δίνουμε βούτυρο στο ψωμί του για να γίνει ακόμη χειρότερος.

Ενώ αν δεν του δώσουμε σημασία, αν δηλαδή συνεχίζουμε τη ζωή μας, σαν να μην τα ακούσαμε, σαν να μην τα είδαμε, έχω την ταπεινή γνώμη ότι και αυτός θα πάρει άλλη στάση μετά και άλλη θέση. Θα πει: «Τι λέω εγώ, πώς συμπεριφέρομαι εγώ, και τώρα πώς με αντιμετωπίζει η ψυχή αυτή!»

Άρα θα ωφεληθεί και εκείνος πάρα πολύ. Και εμείς θα κερδίσουμε, γιατί θα είμαστε πολύ ήρεμοι και συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας, αλλά και στον άλλο θα δώσουμε λαβή να καταλάβει πού είναι το λάθος του και η όλη μη σωστή συμπεριφορά του.

 

Από το βιβλίο: Φιλοθέης μοναχής, Προσεγγίζοντας τη διδαχή του πατρός Συμεών. Συνάξεις κυριών. Πανόραμα Θεσσαλονίκης 2016, σελ. 117-123 (αποσπάσματα).

https://www.koinoniaorthodoxias.org